Home => Astrologie => De 4 Elementen => Element Vuur

Element Vuur


Spiritueel Gezien

Uit het woord vuur kun je de eigenschappen van enthousiasme en geestdrift al afleiden. Vuur is het principe van levensenergie en psychologisch is het het principe van de wil. De wil is misschien wel de belangrijkste factor voor het leven, zonder levenswil ga je in wezen dood. Het Vuurelement wordt gekoppeld aan het derde chakra, de solar plexus, het chakra waar zowel de wil zetelt, maar ook agressie overwonnen moet worden. Het is het chakra van dierlijke instincten. Astrologisch hoef je het zo niet te beschouwen, want alle astrologische tekens zijn ook menselijk op te vatten, zelfs goddelijk als mensen goddelijk worden, ook al gaat het om afbeeldingen van dieren bij de dierenriemtekens! De vuurtekens zijn Ram, Leeuw en Boogschutter.

Vuur concreet

Men benadert de wereld vanuit het element Vuur, de Intuïtie. Begrippen zoals toekomst, dynamiek, mogelijkheden en ontdekken spelen een grote rol. Men leeft sterk vanuit zichzelf en er is trouw aan eigen morele opvattingen. Dat kan wel eens egoïstisch overkomen maar dat heeft men niet in de gaten. Vuurmensen zijn actief en spontaan en haten routinewerkzaamheden.

Ze staan open voor nieuwe mogelijkheden en treden de wereld open en vrij naïef tegemoet. Daardoor zijn ze in staat de verborgen samenhangen te ontdekken. Concrete zaken zeggen hen niets. De stof als zodanig zien ze niet, omdat de geest alweer met iets anders bezig is.

Bijvuur horen de volgende steekwoorden:
vervoering, laaiende hartstocht , liefde/ Goddelijke wil, begeren, hopen, enthousiasme, levenslust, wil, wils impulsen, bedoeling, stuwkracht, geest, moed en durf.

Vuur verbrandt en vernietigt en is daardoor een zuiver transformerende kracht. Vuur is het vermogen achter de vorm te kijken, het indirect waarnemen.

Bekijk ook

Element Aarde

Het element aarde komt astrologisch terug in drie dierenriemtekens, te weten Stier, Maagd en Steenbok, en wat deze drie tekens met elkaar gemeen hebben is praktische zin, ze zijn concreet en houden niet van onzin.