Anubis
Betekenis:

Een god van de doden in de vorm van een hond of een jakhals. De jakhals was een dier uit de westelijke Woestijn en werd daardoor geassocieerd met het dodenrijk in het westen. Later raakte de verering van Anubis verbonden met die van Osiris en gold Anubis als zoon van Osiris en Nephthys. Anubis balsemde het lichaam van Osiris en voerde de begrafenisriten voor hem uit.

In het dodenboek is Anubis de god die toeziet op het balsemen en mummificeren – hij zou de uitvinder van het mummificeren zijn – , bij het openen van de mond aanwezig is en het wegen van het hart uitvoert.

Hij is de gids van de dode door de onderwereld. Anubis is ook verbonden met de Imuifetisj, een opgevulde dierenhuid zonder kop die aan een staak in een pot hangt. De fetisj is dikwijls op stèles en papyri afgebeeld en een beeldje ervan werd aangetroffen in het graf van Tutankhamun, maar de functie is onbekend.

Karaktereigenschap:

Nachtvogel. U bent heel ontvankelijk voor de maancyclus. Aangetrokken door de onderwereld boezemt u vertrouwen in en hebt u een afkeer van verraad. Uw maanneigingen kunnen u onstabiel maken. U bent uw eigen grootste criticus. Wees milder voor uzelf en u zult aan sterkte winnen.


Kleur: paars (vrouw); sienna (man)
Verwantschap: Bastet en Isis

Bekijk ook

Sekhmet

Van 29 Juli tot 11 Augustus Van 30 Okt. tot 7 November