Home => Astrologie => De Totemdier Astrologie => Hert (Tweelingen)

Hert (Tweelingen)


Edelsteen: AgaatPlant: toorts of koningskaars – Kleur: Oranje

Als je tussen 21 mei en 20 juni geboren bent, en in de westerse astrologie een Tweelingen bent, is je totemdier het Hert. Je bent geboren in de periode van de bloeitijd, vergelijkbaar met de levensfase van de jeugd, waarin we opgroeien tot volwassene.

Het is een tijd waarin het bewustzijn wordt verruimd doordat de wereld om je heen in een ruimer perspectief wordt gezien. Kontakten met de wereld om je heen, buiten, het ontmoeten van mensen, past ook in deze periode.
Je bent als Hert lid van de Vlinderclan. De vlinder is een treffende vertegenwoordiger van het element lucht, altijd in beweging — hij trekt voortdurend van hot naar her, en slaat daarbij vaak een totaal onverwachte richting in. Het hert of de Tweelingen fladdert ook lekker door het leven heen, van de ene naar de andere bloem, telkens blijven ze er maar even heel kortstondig en vliegen dan weer verder naar de volgende bloem of object dat ze zien. De vlinder wordt gedreven door een onverzadigbare nieuwsgierigheid, en net zoals vlinders planten helpen ze te bestuiven, zo helpen Herten anderen met de nieuwe ideeen en frisse energie die ze meebrengen.
Als je een Tweelingen bent is hert je totemdier. Er zijn heel veel soorten herten maar ze zijn allemaal sierlijk. Herten zijn net als hun totemdier sensitief, alert en gezwind. Herten luisteren wel naar anderen, maar niet altijd even aandachtig. Zodra ze iets horen, schieten er vliegensvlug allerlei gedachten door hen heen, en wellen emoties op die ze direct willen uiten. Ze interrumperen dus vaak in een gesprek en laten anderen niet makkelijk uitspreken. Herten hebben een slecht gevoel voor tijd en energiegebruik, waardoor hun leven allesbehalve op een doelmatige manier georganiseerd is. Ze zouden dan ook wel wat discipline, consistentie en volharding kunnen gebruiken.
Je totemplant als hert is de toorts of koningskaars.
De toorts of koningskaars is een plant met dikke, fluweelachtige bladeren en dicht opeengepakte bloemaderen, die wel 180 cm hoog kan worden en te vinden is op onbebouwde en woeste gronden en aan bosranden. Ook staat hij hier op de oevers van de IJssel in de de vroege zomer en langs spoorlijnen zie je hem ook vaak, net als zoveel andere wilde planten, die nog maar zelden ergens anders voorkomen.
De toorts of koningskaars gold bij de Amerikaanse Indianen als een veelzijdige en nuttige plant met tal van medicinale eigenschappen. Ze gebruikten deze plant bijvoorbeeld bij het behandelen van borstklachten en hoesten en bij ingewandstoornissen. De bladeren werden in een kompres voor de behandeling van wonden en zweren gebruikt.
In de vorm van een thee werd aan de koningskaars een heilzame werking op de nieren en blaas toegeschreven. De olie van gemalen, verse toortsbloemen gaf een middel tegen het verwijderen van wratten. Gedroogde toortsbladeren was een ingredient in een rookmengsel voor het verlichten van astma en longcongestie.
Net als hun totemplant zijn herten over het algemeen veelzijdig en behulpzaam. In wat ze doen steken ze ook net als hun totemplant vaak boven anderen uit en vallen op.
Je totemineraal is de Agaat. De agaat is een variant van de chalcedoon en is je totemedelsteen als je een Tweelingen bent. De nadruk van agaat ligt op materiele behoeften, en daarom wordt de steen door ons in het Westen geassocieerd met fortuinlijkheid. Een variant op de agaat is de onyx die het luisteren naar de innerlijke stem bevordert. Herten zouden agaten als een hanger of halsketting of ring moeten dragen, omdat de steen een stabiliserend effect heeft op de subtiele energieen van de aura, wanneer hij direct op de huid wordt gedragen. Vooral het van de hak op de tak springen wordt gestabiliseerd door de agaat.
Je kleur als Hert is overigens oranje, en als je zelf geen hert bent maar wel mensen kent die een hert zijn: onderschat nooit hun intelligentie. Praat en discussieer met hen over moeilijke onderwerpen, maar houd hun emotionele kwetsbaarheid in gedachten — wordt niet te intens of te emotioneel als je goed met ze overweg wilt kunnen. En wees een goede luisteraar. Herten houden er van te praten, maar vinden het vreselijk als ze neerbuigend behandeld worden. Herten verfoeien routine, en zorg er ook voor dat ze zich ontspannen en op hun gemak voelen in je gezelschap.


Eigenschappen van het Hert

Op een dag hoorde Jong Hert dat Grote Geest hem riep vanaf de top van Heilige Berg. Jong Hert ging onmiddellijk op pad. Het wist niet dat een verschrikkelijke demon de weg naar de woonplaats van Grote Geest bewaakte. De demon probeerde alle wezens van de schepping weg te houden bij Grote Geest. Hij wilde dat alle schepselen zouden denken dat Grote Geest met rust gelaten wilde worden. Daardoor zou de demon zich machtig voelen; hij zou in staat zijn om alle schepselen angst in te boezemen. Jong Hert was helemaal niet bang toen het op de demon stuitte. Dit was merkwaardig. De demon was het archetype van alle afstotende monsters die er ooit bestaan hebben. De demon ademde vuur en rook uit en maakte walgelijke geluiden om Jong Hert bang te maken. Elk normaal wezen zou gevlucht zijn of ter plekke dood zijn gebleven van angst. Jong Hert echter zei vriendelijk tegen de demon: ‘Laat me er alstublieft door. Ik ben op weg naar Grote Geest.’ De ogen van Jong Hert waren vol liefde en mededogen voor deze uit zijn krachten gegroeide bullebak van een demon. De demon was verbijsterd door het gebrek aan angst van Jong Hert. Hoe hij zijn best ook deed, hij kon Jong Hert niet bang maken, omdat de liefde van Jong Hert tot zijn gepantserde, lelijke hart was doorgedrongen. Tot groot ongenoegen van de demon begon zijn steenharde hart te smelten en zijn lichaam kromp tot het formaat van een walnoot. De volhardende liefde en zachtheid van Jong Hert hadden de demon doen smelten. Dank zij deze zachtheid en zorgzaamheid, belichaamd door Jong Hert, is de weg nu vrij voor alle kinderen van Grote Geest om Heilige Berg te bereiken zonder dat hun weg geblokkeerd wordt door de demonen van angst.

Hert leert ons de kracht van zachtheid te gebruiken om de harten en geesten te raken van gewonde wezens die proberen ons weg te houden van Heilige Berg. Om zachtheid en veiligheid te scheppen voor hen die vrede zoeken, dienen zowel het licht als het duister, gesymboliseerd door de lichte en donkere vlekken op de huid van Jong Hert, bemind te worden.

Als Hert zijn zachte neus vandaag in je kaarten heeft gestoken, wordt van je gevraagd de zachtheid van geest te vinden die alle wonden heelt. Houd ermee op anderen te willen veranderen en bemin hen zoals ze zijn. Pas zachtheid toe op je huidige situatie en word als een zomers briesje: warm en zorgzaam. Dit is het gereedschap dat je wordt aangereikt om uit het dilemma te komen waarin je momenteel verkeert. Als je het gebruikt, zul je contact maken met Heilige Berg, je centrum van sereniteit en Grote Geest zal je leiden.

Bekijk ook

Slang (Schorpioen )

Slang (Schorpioen )

Edelsteen: Amethist – Plant: Distel – Kleur: Violet Als je tussen 23 oktober en 23 …