Home => Astrologie => De Totemdier Astrologie => Uil (Boogschutter )

Uil (Boogschutter )


Edelsteen: Obsidiaan – Plant: Maretak – Kleur: Bruin – Aardekleuren

Binnenkort, in de tijd van de lange nachten, zijn de Boogschutters jarig, zo tussen de 25 november en 21 december. Volgens de Indianen ben je dan een Uil, of in ieder geval is de Uil je totemdier evenals de grizzlybeer.

In deze tijd van het jaar is de lucht op het noordelijk halfrond fris en schoon en in alle richtingen is er een helder zicht. Groeien is een kwestie van helder kijken en waarnemen en de uil kan visionair zijn. Als Uil of als Boogschutter behoor je volgens Moeder Aarde astrologie tot de havikclan. De havik is het symbool voor het element vuur, en deel uit te maken van de havikclan maakt je uiteraard net als een havik intelligent en scherpzinnig.
De Uil is het totemdier voor de Boogschutter geboren mensen. Uilen zijn vogels met zachte veren en een korte staart. Ze hebben een grote kop, een plat gezicht met enorme ogen en een deels verborgen gekromde snavel. Het zijn nachtdieren en we zouden ze de nachtelijke tegenhangers van haviken en valken kunnen noemen. De kerk- of torenuil is een effectieve en machtige totem. Hij heeft een wit gezicht, bleekkleurige veren en lange poten. Hij leeft alleen of in paren en verblijft in holle bomen, kerktorens en boerderijgebouwen. Hij jaagt s nachts en voedt zich hoofdzakelijk met kleine knaagdieren.
Het kerkuilwijfje legt 4 tot 7 eieren, die een incubatietijd van 33 dagen hebben. Gedurende deze tijd brengt het mannetje haar voedsel. Uilen zijn zeer zorgzaam voor hun jongen.
Voor velen is de uil een onheilspellend dier. Dit gaat terug naar de tijd waarin men er alles aan deed om wat vroeger heilig was omlaag te halen. In de voorchristelijke tijd werd de uil in verband gebracht met verstandelijke capaciteiten en met wijsheid en sacrale wetenschap. Hij gold als een heilige vogel.

Maar net zoals hun totemvogel kunnen Uilen zich hooghartig gedragen en ook wel flamboyant. Uilenmensen voelen zich wel aangetrokken tot esoterische onderwerpen en geheime dingen. Het verlangen om uit het gezicht te verdwijnen, zoals de uil in de nachtelijke duisternis verdwijnt, kan vele vormen aannemen. Soms is de Uil de kluizenaar en in zulke perioden loopt de uil het gevaar verkeerd begrepen te worden en doet dan zowel anderen als zichzelf pijn.
De uil is verbonden met wijsheid die verborgen is, en met licht dat in de duisternis schijnt, zoals de nachtelijke Maan.
De totemplant voor de uil en dus voor jou als Boogschutter is de Maretak.
De maretak wordt ook wel mistletoe genoemd of in het latijn viscum album. Het is een rare plant, een halfparasitaire, altijd groene heester, die op verschillende bomen kunnen groeien, speciaal op appelbomen, haagdoorns en esdoorns. Hij draagt witte, vlezige bessen, die slijmerig zaad bevatten. De Indianen beschouwen de maretak als een soort van boomslang en pasten hem medicinaal toe tegen cholera, stuipen en hysterie. Viscum Album is trouwens ook in de homeopathie een veel toegepast geneesmiddel. In Europa gold de maretak in de oude tijd als een heilige plant, omdat hij rond de herfstequinox, het begin van de donkere jaarhelft aankondigde, en zijn climax bereikte ten tijde van het wintersolstitium, rond 21 december dus. De manier waarop een maretak zich rond een boom heen windt, werd vergeleken met de tedere omstrengeling door een geliefde, terwijl zijn glanzende bessen vergeleken werden met sperma. Vandaar zijn associatie met liefde en vruchtbaarheid. Vrouwen droegen soms maretak als een conceptiebevorderend amulet.
Het kerstgebruik om elkaar te kussen onder de maretak geeft aan dat er aan deze plant magische eigenschappen worden toegeschreven. Zijn echte betekenis is het voortzetten van het leven.
Net zoals deze totemplant bezitten de Uilmensen, de Boogschutters in de westerse astrologie, bepaalde zich vastklampende kwaliteiten en stralen zelfs iets magisch uit. De nadruk ligt op grensverbreiding en vernieuwing.
Als Boogschutter behoor je dus tot de Haviksclan, je totemdier is de Uil, je totemplant de Maretak en je totem-edelsteen de Obsidiaan volgens Moeder Aarde astrologie. Obsidiaan wordt ook wel de Apachetraan genoemd- hij geeft een scherp gezicht, is vulkanisch, glasachtig, sprankelend en met een scherpe kant. Uilen zouden Obsidiaan moeten dragen, het beschermt je tegen schadelijke invloeden.
En als je een Uilmens kent, de beste manier om met ze om te gaan is zeker te zijn van je feiten. Bespreek dingen uitvoerig met Uilen. Ze laten zich niet gemakkelijk overreden, zodat een stelling wel waterdicht moet zijn. Laat trouwens nooit blijken dat je aan de goede bedoelingen van de Uil twijfelt.

Eigenschappen van de Uil

De kracht van Uil wordt symbolisch geassocieerd met helderziendheid, astrale projectie en magie, zowel zwarte als witte Uil wordt op de wielen van kracht van verscheidene Indiaanse leraren uit Amerika Nachtadelaar genoemd. Uil bevindt zich volgens de traditie in het Oosten, de plaats van verlichting. Sinds onheuglijke tijden is de mensheid bang geweest voor de nacht, de duisternis en het onbekende. Angstig wacht zij op het eerste straaltje ochtendzon. De nacht is echter de vriend van Uil.
Uil jaagt ’s nachts op zijn prooi. Uil kan niet alleen zien in het donker, hij kan ook nauwkeurig vaststellen waar elk geluid vandaan komt en waarvan het afkomstig is. Dit levert hem groot voordeel op bij het zoeken naar voedsel. Uilen zijn nachtjagers. Sommige inheemse volken zijn bang voor Uil, en noemen zijn veren ‘bedriegerveren’. De veren van Uil hoor je niet. Uil vliegt geluidloos, maar zijn prooi weet precies dat hij met Uil te maken heeft wanneer deze toeslaat met zijn vlijmscherpe snavel en klauwen.

Uil is vaak de kracht van tovenaars en heksen. Als Uil jouw kracht is, zul je je aangetrokken voelen tot magie en de duistere kunsten. Je moet elke neiging weerstaan om zwarte magie of een andere praktijk te bedrijven die energie wegneemt bij een ander wezen. Als je de kracht van Uil hebt, zullen deze nachtvogels geneigd zijn je op te zoeken, ook bij dag, omdat zij zich met je verwant voelen.
Het is geen wonder dat Uil in vele culturen wordt beschouwd als symbool van wijsheid. Uil kan immers zien wat anderen niet kunnen zien, hetgeen de essentie is van ware wijsheid. Waar anderen om de tuin geleid worden, ziet Uil en weet hij wat er aan de hand is.

Athena, de Griekse godin der wijsheid, droeg altijd een Uil op haar schouder. Deze openbaarde ongeziene waarheden aan haar. Uil bezat het vermogen Athena’s blinde oog ziende te maken, zodat zij de hele waarheid kon spreken, en niet de halve.

Als Uil jouw persoonlijke kracht is, kan niemand je misleiden. Hoe hard iemand ook probeert te maskeren of te verbergen wat hij doet, jij zult het weten. Mensen vinden het misschien een beetje beangstigend om met je om te gaan. Velen hebben immers bijbedoelingen waar jij onmiddellijk doorheen ziet. Als je je niet bewust bent van deze machtige kracht, beschouw je je heldere inzichten en je vermogens misschien als vanzelfsprekend. Anderen doen dit echter nooit. Je maakt hen wellicht bang doordat je hun blindheid weerspiegelt en nooit voor de gek kan worden gehouden.
Mensen met de kracht van Uil weten meer over het innerlijk leven van iemand dan deze persoon zelf. Benut je scherpe, stille observatievermogen om een bepaalde levenssituatie bij intuïtie te kennen. Uil beidt zijn vriendschap aan en helpt je de gehele waarheid te zien.
Uil kan je zijn boodschappen overbrengen tijdens meditatie of ’s nachts via dromen. Let op tekenen en voortekenen.
De waarheid brengt altijd verlichting.

Bekijk ook

Gans (Steenbok)

Gans (Steenbok)

Edelsteen: Peridoot – Plant: Braam – Kleur: Wit Als je een Gans bent, of liever …